Hastalıklara Karşı Şifalı Besinler Nelerdir?

Bir çok kişi doktora gitmekten hoşlanmaz çünkü bir dizi test ve kontrol gerekir. Bir çoğumuz baş ağrısı şikayeti ile gidip şeker hastası olduğunu öğrenmiştir. Uyku ve yorgunluk problemi ile gidip migren olduğunu öğrenmiştir. Peki bizler mi farkında değiliz belirtilerin yoksa şikayetlerimiz aslında arka planda gerçek bir hastalık mı saklıyor ? İşte bu sebeple doktoculuk oynamayı […]


Yazıya git

Detoks Nedir?

Detoks (Detox) Sağlık ve güzellik dünyasında popüler bir kelimedir. Detoks demek, kelime anlamı olarak birtakım zararlı maddelerden arınmak demek. Temelde vücudumuz doğal olarak önemli iki organ olan karaciğer, böbrek ve hücrelerde bulunan detoksifikasyon enzimleri sayesinde “arınma” işlemlerini yapabilir. Detoks deyince aklınıza sadece günlerce meyve-sebze sularının tüketildiği tekdüze programlar gelmesin. Detoks, bilinenin aksine aksine sağlıklı ve […]


Yazıya git

Gaps Diyeti Nedir?

GAPS; bağırsak ile beyin /beden arasındaki ilişkinin, Nöroloji ve Beslenme Doktoru Natasha Campbell-McBride tarafından uluslararası tescilli ifadesidir. Çoğu kişinin çaresiz hastalık sandığı psikolojik/ psikiyatrik ve fizyolojik hastalıkların sebebi; hasarlı, geçirgen bağırsak duvarı ve anormal bağırsak florası nedeniyle beynin ve bedenin toksinlenmesidir. Bağırsak florasının ve bağırsak duvarının GAPS doğal tedavisiyle iyileşmesi sonucunda, beyin ve beden toksin […]


Yazıya git

Intermittent Fasting Diyeti ( Aralıklı Açlık Diyeti)

Aralıklı açlık, kısa bir açlık periyodu ile kaloride azalma olmadan ve sınırsız yeme periyotları arasında geçiş yapan bir diyet rejimidir. Vücut bileşimini yağ kütlesi ve kilo kaybıyla değiştirmek ve kan basıncı ve kolesterol seviyeleri gibi hastalıklarla ilişkili sağlık belirteçlerini geliştirmek için son zamanlarda popüler hale gelmiştir. Bu diyeti önerenler, aralıklı açlık stresinin hücreleri tamir eden […]


Yazıya git

Fodmap Diyeti Nedir?

Düşük FODMAP diyetinin irritable bağırsak sendromunu (IBS) ve ilgili semptomları tedavi ettiği klinik olarak kanıtlanmıştır.  Genellikle IBS rahatsızlığı olanlar da SIBO’da görülebilmektedir. Bu karbonhidratları yüksek gıdaları azaltmak sindirim sistemini iyileştirebilmektedir. YÜKSEK FODMAP İÇEREN BESİNLER Meyveler: Elma, elma püresi, kayısı, böğürtlen, yaban mersini, kiraz, konserve meyve, hurma, incir, armut, şeftali, karpuz Tatlandırıcılar: Fruktoz, bal, yüksek fruktoz […]


Yazıya git

Kombucha Çayı

Eski Çinliler,  Kombucha’yı ölümsüzlük iksiri olarak adlandırmışlardır. 2200 yıldan uzun bir süredir tüketilen geleneksel bir içecektir. Kanser, artrit ve diğer dejeneratif hastalıkları önleme ve savaşma olasılığı sunan birçok bileşen açısından zengin özelliklere sahiptir Kombu çayı organik asitler, aktif enzimler, amino asitler ve bu mikroorganizmalar tarafından üretilen polifenollerle birden fazla türde bakteri içerir. Bileşenler Hafif anti bakteriyel […]


Yazıya git

Candida Diyeti

Candida vücutta uygun düzeylerde bulunduğunda besinlerin sindirimi ve emilimini kolaylaştıran bir mantar türüdür.  Vücutta candida mantarının sayısı artığında sağlık problemlerine yol açmaktadır. Candida, ciltte enfeksiyona neden olabilecek bir mantar türüdür.  Normal koşullarda, vücudumuzdaki sağlıklı bakteriler Candida seviyelerini kontrol altında tutar ve cilt bu mantardan bir miktar barındırabilir. Ancak aşırı derecede çoğalmaya ve büyümeye başladığında sorunlar […]


Yazıya git

Kış Aylarında Nasıl Beslenelim?

Kış aylarında beslenme de 2 önemli nokta vardır İlk önemli nokta ;  kış döneminde soğuk algınlığı ve gripten korunmak için bağışıklık sistemimizi güçlü tutmalıyız. Sonbahardan kış aylarına geçme döneminde bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için meyve ve sebze tüketiminin artırılması önemli noktalardan biridir. Bakterilere karşı savaşan savunma hücrelerine nüfus eden ve vücudu zararlı maddelere karşı koruyan C […]


Yazıya git

Sibo Diyeti

İnce bağırsakta bakteriyel aşırı çoğalma (SIBO), ince bağırsağı etkileyen ciddi bir durumdur. Normal olarak bağırsakların diğer bölgelerinde üreyen bakteriler, ince bağırsakta çoğalmaya başlar. Bu ağrı ve ishale neden olur. Bakteriler vücudun besinlerini kullanmaya başladığında ise yetersiz beslenmeye de yol açabilir. SEMPTOMLAR Midede ağrı, (özellikle yedikten sonra) Şişkinlik Kramplar İshal Kabızlık Hazımsızlık Sürekli dolgunluk hissi Gaz […]


Yazıya git

Aktif karbon nedir ?

 Aktif karbonlu hamburger ekmekleri, aktif karbonlu dondurma küllahı ve dondurma , aktif karbonlu makaron bunları görünce artık dedim ki herşeye aktif karbon girmeye başladı  sağlıklıdır diye tüketiyorsunuz. Hemen konuya açıklık getireyim istedim . Aktif karbon içmek en populer detox çeşitlerinden biridir. Aktif kömür, odun ya da diğer karbonca zengin materyalin yüksek sıcaklıkta yakılması sonucu elde […]


Yazıya git

Kişisel gelişim yolunuza yogayı ekleyin. Ve yola yoga ile devam edin!

Yoga Nedir? Yoga Sankristçe “yuj” kökünden türemiştir. Bir olmak, birleşmek anlamına gelmektedir. Zihin, nefes, beden birliğinde kendi benliğinizi keşfettiğiniz en güzel sistemdir. Yoga 8 basamaklı bir öğretidir.(Kısaca Aktarmak Gerekirse) 1-YAMA – Olumsuzluklardan Arınma 2-NİYAMA – Olumlulukları Güçlendirme 3-ASANA – Bedensel Duruş Teknikleri 4-PRANAYAMA – Solunum(Nefes) ve Enerji Çalışmaları 5-PRATYAHARA – Duyuların Denetimi 6-DHARANA – Konsantrasyon […]


Yazıya git

DİYABETTE BESLENME

Diyabet; pankreastan salgılanan insülin hormonun yetersizliği veya etkinliğinin azalması sonucu kandaki şeker miktarının yükselmesi ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Besinler, tüketildikten sonra şekere dönüşmek üzere parçalanırlar. Daha sonra bu şeker kana geçer ve kandaki şeker düzeyi yükselmeye başlar. Sağlıklı bireylerde kana geçen şeker, pankreastan salgılanan insülin hormonu yardımıyla hücrelere taşınır. Diyabetli bireylerde insülin eksik veya […]


Yazıya git

EMZİREN ANNELERE ÖZEL BESLENME

Emzirme Dönemi Emzirme sırasında fazla sıvı ihtiyacınız olacaktır Her emzirme seansında bir bardak, yani 200-250 ml.su için. Sütün sık aralıklarla sağılmasının süt üretimini daha olumlu etkilediği bilinmektedir. Emzirme döneminde kendinizi susamış hissettiğiniz zamanlar daha fazla olacaktır. Günde 2.5-3 litreye yakın sıvı almaya dikkat edin. İhtiyaç hissettikçe, yeterince su, bitki çayları, , ayran, komposto gibi sıvılar […]


Yazıya git

İNSÜLİN DİRENCİNDE BESLENME

İnsülin direnci genetik yatkınlık, hareketsiz yaşam tarzı, sağlıksız beslenme sonucu oluşur. İnsülin direncini sıklıkla genetik yatkınlık  zemin hazırlamakla beraber, son zamanlarda insanların daha sedanter bir yaşam sürmesi, rafineri gıdaların tüketiminin artışı ve “fast food” tarzı beslenminin artışı   ile çevresel etkenlerin genetik etkinlikden daha fazla olduğunu söyleyebiliriz. İnsülin direnci nedir ? İnsülinin görevini yerine getirememe sonrasında […]


Yazıya git

İŞ HAYATINDA KİLO VERME İPUÇLARI

Çalışırken hem formumuzu korumak, hem de sağlıklı bir yaşama sahip olmak için nelere yapmalıyız? Çalışırken sağlıklı beslenilmez cümlesini kabul etmiyorum . Çalışırken de doğru beslenerek  fazla kilolardan kurtulmanız   mümkün. İlk adım KAHVALTIYI ATLAMAYIN ! Kahvaltının önemini hepimiz biliyoruz! Sabah erken kalkıp işe yetişme telaşı içinde atlanan kahvaltı güne enerjisiz  ve mutsuz başlamamıza neden. Kalori ve […]


Yazıya git

KALP HASTALIKLARINDA BESLENME

Kalp hastalıkları; kalp ve kan damarlarına ilişkin durumu tanımlamaktadır. Kalp krizi, felçler, yüksek kan basıncı (hipertansiyon), angina (göğüs ağrısı), kan dolaşımı bozukluğu ve anormal kalp atışları başlıca kalp hastalıklarıdır. Genetik yatkınlık kalp hastalıklarının önemli bir nedenidir. Fakat birçok insan için diğer risk etmenleri önemli rol oynamaktadır. Koroner kalp hastalığının oluşumunda önemli risk faktörleri vardır: RİSK […]


Yazıya git

MENOPOZDA BESLENME

Menopoz, kadında doğurganlık yeteneğinin kaybolduğu dönemdir. Menopozun bir hastalık olmadığı, sağlıklı kadının yaşamının doğal bir parçası olduğu unutulmamalıdır. Ancak östrojen hormonunun düzeyindeki azalma nedeniyle oluşabilecek şişmanlık, osteoporoz (kemiğin zayıflaması), kalp-damar hastalıkları gibi sağlık sorunlarına dikkat edilmesi gereklidir Menopozda yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanması ve fiziksel aktivite; ideal vücut ağırlığının sürdürülmesi, kemik ve kalp sağlığının korunması, […]


Yazıya git

PİLATES YAPARKEN NASIL BESLENMELİ  

Pilates; Kasları  güçlendirmek, esnekliği ve genel zindeliği arttırmak  için  20.yüzyılın başlarında Joseph Pilates tarafından geliştirilen bir egzersizler bütünü ve fiziksel sağlık sistemidir. Pilatesin temel ilkesi dengedir, zihin ve beden aynı sibernetik yapının bir parçasıdır . Bu nedenle denge bizim için çok önemlidir . Zihnimiz ve bedenimizin yanında beslenmemizde dengeli olmalıdır . Pilates yaparken imajinasyon çok […]


Yazıya git

Polikistik Over Sendromunda Beslenme

Polikistik over, üreme dönemindeki kadınların birçoğunu (yaklaşık %10 ) etkileyen endokrin bir hastalıktır. Polikistik over sendromu, hipofiz bezinden salgılanan LH ve FSH hormonlarının normal olmayan bir şekilde  üretilmesiyle oluşur. Bu dengesizlik nedeniyle yumurtlama her ay düzenli bir şekilde gerçekleşmez ve mens olmaz, ya da seyrek olur. Yumurtalıklarda androjen (erkeklik hormonları) üretimi artar. Yumurtanın etrafında üzüm […]


Yazıya git

RAMAZAN AYINDA SAĞLIKLI BESLENME

Ramazan ayında tutulan oruç hem ruhen hem bedenen bir detoxtur. Ramazan ayında oruç tutarken en çok dikkat etmemiz gereken Uzun süre açlık sonrası nasıl beslenmemiz gerektiğini bilmektir . Yeterli ve dengeli beslenmenin ramazan ayında da devam edebilmesi için en az üç öğünü tamamlamak ve sahur öğününü atlamamak gerekir ORUÇ TURTARKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ Havanın sıcak […]


Yazıya git

SAĞLIKLI ZAYIFLAMA VE KİLO KONTROLÜ

Aldığımız enerji verdiğimize eşit işe kilo kontrolü sağlanmış olur . Aldığımız enerji verdiğimiz enerjiden az ise kilo kaybı sağlanır işin matematik kısmı budur , tabi bunu sağlıklı beslenerek ve spor yaparak yapmak en iyi yoludur Ana ve ara öğün saatlerine uymak Besin gruplarını bilmek ve bunları sofrada bulundurmak süt- Yoğurt Grubu: Süt, yoğurt, ayran, kefir, […]


Yazıya git

SEYAHATTE BESLENME

Yolculuğunuz sırasında, yanınızda taşına bilir sağlıklı yiyecekler bulundurun. Çeşitli taze meyveler alın, vakumlu poşetlerde saklayın Kuru meyveler Badem fındık ceviz Kutu sütler Yağsız patlamış mısır Soğutucu var ise ; minik evde hazırlanmış sandviçler Bu şekilde sağlıklı ara öğün niteliğinde atıştırmalar sizi uzun süreli açlıkdan kurtarımış bir anda çok fazla yemenizin önüne geçecektir Restauranta çok aç […]


Yazıya git

SINAV DÖNEMİNDE BESLENME

Sınava girecek olan çocuklar sınav döneminde başarıyı ve performansı etkileyeceği  için beslenmelerine dikkat etmeleri gerekmektedir özellikle sınav haftası yeterli ve dengeli beslenmek motivasyon ve başarıyı beraberinde getirecektir. Mutlaka sabah kahvaltısı yapın süt, kepekli ekmek, peynir, yumurta, pekmez, gibi besleyici değeri yüksek gıdalar kahvaltı ederek güne başlamak önemlidir Haftada 3 gün balık tüketin bilişsel zeka ve […]


Yazıya git

Sporcu Beslenmesi

Sporcu beslenmesinde en önemli hedefler; Sporcunun sağlığını korumak ve performansını artırmaktır. Beslenme; sporcunun gereksinimi olan enerji ve besin öğeleri ile yeterli sıvı alımını içermelidir. Her sporcunun enerji gereksinimi farklıdır Sporcular, yüksek karbonhidratlı beslenme ile glikojen depolarını yaklaşık 1.5-2 kat kadar artırabilir Proteinlerin yapı taşı olan amino asitler, vücut organlarının en küçük birimi olan hücrelerin esas […]


Yazıya git

REAKTİF HİPOGLİSEMİDE BESLENME

Gün içerisinde tatlı atakları açlık atakları yaşıyorsanız,  şekerli karbonhidratı yüksek gıdaları canınız istiyor ve engel olamıyorsanız yemek yedikden sonra uyku hali geliyor ve tatlı isteğiniz artıyorsa , yemek yemeği geciktirince huzursuzluk sinirlilik hali oluyorsa Yemekten 1-3 saat sonra kan glikoz seviyemiz düştüğün de Reaktif hipoglisemi  halk arasında şeker düşüklüğü olarak adlandırıyoruz . Örneğin ; açsınız […]


Yazıya git

SAĞLIKLI BESLENME

Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin her birinin yeterli miktarda alınması ve vücutta uygun şekilde kullanılması durumuna “YETERLİ ve DENGELİ BESLENME” denir. Yeterli ve dengeli beslenme için dört temel besin grubunda yer alan besinler her öğünde, yeterli miktarda tüketilmelidir Besinlerin içerisinde bulunan; Karbonhidrat Protein Yağ Vitamin Mineraller Su Besinler […]


Yazıya git