Candida Diyeti

Candida vücutta uygun düzeylerde bulunduğunda besinlerin sindirimi ve emilimini kolaylaştıran bir mantar türüdür.

 Vücutta candida mantarının sayısı artığında sağlık problemlerine yol açmaktadır.

Candida, ciltte enfeksiyona neden olabilecek bir mantar türüdür.

 Normal koşullarda, vücudumuzdaki sağlıklı bakteriler Candida seviyelerini kontrol altında tutar ve cilt bu mantardan bir miktar barındırabilir.

Ancak aşırı derecede çoğalmaya ve büyümeye başladığında sorunlar ortaya çıkar. 150’den fazla türü mevcut. Ancak, enfeksiyonların çoğuna Candida albicans denilen türü neden olmaktadır.

Topikal kortikosteroidler,

doğum kontrol hapları

antibiyotikler

yüksek stress seviyeleri

Şekeri ve rafine karbonhidratlardan zengin bir diyet

Yüksek alkol alımı

candida enfeksiyonuna yol açmaktadır.

Candida’nın En Çok Görülen Belirtileri

•Yorgunluk

•Şekerli yiyecek yeme isteği

•Kilo alma veya verilmesi güç dirençli kilolara neden olma

•Ağızda kötü koku

•Dilde beyaz renkli bir katman oluşması

•Konsantrasyon güçlüğü

•Hormon dengesizliği

•Eklem ağrısı

•Kronik sinüs ve alerji problemleri

•Sindirim problemleri (gaz ve şişkinlik)

•Zayıf bağışıklık sistemi

•İdrar yolları enfeksiyonu

•Depresyon ve anksiyete atakları

•Ciltte mantar enfeksiyonlarının artması

Candida enfeksiyonları ayrıca aşağıdakilerde daha yaygın olma eğilimindedir:

Bebekler,

Fazla kilolu insanlar,

Diyabetli bireyler,

Hipotiroidizm,

İnflamatuar bozukluklar,

Zayıf immün sistem,

Nemli koşullarda çalışanlar,

Hamileler.

Candida Diyetinin Temel Unsurları

-Basit şeker içeriği azaltılmış bir diyet planı

-Probiyotik kaynağı besinlerin tüketimi veya takviyelerin kullanımı

– Sarımsak vb. antifungal (mantarlara karşı) besinlerin tüketimi veya takviyelerin kullanımı

Candida diyeti

şeker, rafine un, tahıllar, süt ürünleri, alkol ve işlenmiş gıdaları ciddi şekilde kısıtlayan özel bir diyettir.

Esas olarak sebzelere izin verir. Şeker ve işlenmiş yiyecekleri sınırlayan daha sürdürülebilir bir diyet kan şekeri ve vücut ağırlığını düzenlemeye yardımcı olmaktadır. Bu da, Candida‘ nın vücutta aşırı büyüme riskini azaltabilir.

Candida Diyeti Uygularken Tüketilebilecek Serbest Yiyecekler:

Diyetiniz genel olarak nişasta içeriği düşük sebzeler, bazı probiyotik besinler, yumurta veya beyaz et gibi proteinler ve glütensiz tahıllardan oluşmalıdır. 

 Nişasta içeriği düşük sebzeler: Enginar,kuşkonmaz, brokoli, Brüksel lahanası, karnabahar, ıspanak, domates, salatalık, patlıcan, kabak, kereviz, lahana, soğan, sarımsak

Şeker içeriği düşük meyveler: Avokado, limon gibi meyveler

Tahıl grubu: Karabuğday, yulaf, kinoa, teff, amarant gibi glüten içermeyen tahıllar

Protein kaynakları: Yumurta, tavuk eti, hindi, hamsi, ringa balığı, somon, sardalye,

Süt ürünleri: Yoğurt ve kefir

Sağlıklı yağlar: Zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı, keten yağı, badem, ceviz ve fındık yağları

Yağlı tohumlar: Ceviz, badem, fındık, keten tohumu, ayçiçek çekirdeği

Baharat ve Lezzet Vericiler: Fesleğen, karabiber, tarçın, karanfil, dereotu, sarımsak, zencefil, kekik, kırmızı biber, biberiye, tuz, elma sirkesi

Şeker kaynağı: Şeker yerine stevia gibi bitkisel tatlandırıcıları kullanabilirsiniz 

Candida Diyeti Uygularken Uzak Durulması Gereken Yasaklı Yiyecekler:

 Yüksek şeker içeriğine sahip meyveler: Avokado ve limon dışındaki tüm meyveler

Tahıl grubu: Çavdar, arpa, pirinç, beyaz un, buğday gibi gluten içeren tüm tahıllar

Süt ürünleri: Süt, krema, peynir, peynir altı suyu

Et grubu: İşlenmiş et ve ürünleri, kabuklu deniz ürünleri, kılıç balığı, Ton balığı

Yağ grubu: Kanola yağı, ayçiçek yağı, maragarin, soya yağı

Şekerli yiyecekler ve tatlandırıcılar: Bal, pekmez, şeker, aspartam, mısır şurubu, maple şurup

Soslar: Ketçap, mayanoz, barbekü sosu, soya sosu

İçecekler: Siyah çay, kahve, gazlı içecekler, enerji içecekleri, meyve suları, tüm alkollü içecekler

Candida tedavisi yeme alışkanlıklarınızda ve yaşam tarzınızda bazı değişiklikler yapmanızı gerektirir. “İyi bakteriler” Candida’yı kontrol altında tutmaya yardımcı olduklarından, ağızdan alınan probiyotikler, özellikle antibiyotik kullanımının neden olduğu Candida enfeksiyonlarının önlenmesinde ve tedavisinde yardımcı olabilir. “Canlı ve aktif kültürlü” yoğurtlar, bunun için etkili olabilecek probiyotikler içerir.

Yavaş başlayın: Diyetinizden şeker, kafein ve gluteni aynı anda çıkarmak yerine, işlemi kolaylaştırmak için bir seferde bir şeyi çıkarmaya odaklanın.

Kısa vadeli olmalı: Bu diyet, belirtileriniz iyileşene kadar kısa süreli kullanılmalıdır. Uzun vadeli bir diyet planının yerine geçme amaçlı olmamalıdır.

Candida diyetinin etkinliğini destekleyen kanıt bulunmamasına rağmen, sağlıklı gıdalara odaklanmasından dolayı birçok potansiyel faydası vardır.