EMZİREN ANNELERE ÖZEL BESLENME

Emzirme Dönemi

Emzirme sırasında fazla sıvı ihtiyacınız olacaktır

Her emzirme seansında bir bardak, yani 200-250 ml.su için.

Sütün sık aralıklarla sağılmasının süt üretimini daha olumlu etkilediği bilinmektedir. Emzirme döneminde kendinizi susamış hissettiğiniz zamanlar daha fazla olacaktır. Günde 2.5-3 litreye yakın sıvı almaya dikkat edin. İhtiyaç hissettikçe, yeterince su, bitki çayları, , ayran, komposto gibi sıvılar tüketin. Kompostoyu şekerli yapmanıza gerek yok. Meyvenin kendi şekeri yeterli olacaktır.

Hamilelikte aldığınız multivitamin tabletine bir süre devam edin

Vücudunuz 1 ml süt salınımı için yaklaşık 7 kalori harcar.

Protein yeterli miktarda alınmalıdır. Özellikle balık haftada en az 2 kez tüketilmelidir.

B12 vitamini süt verimliliği için önemlidir. En iyi kaynağı ise, yağsız kırmızı et ve yumurtadır.

Folik asit gebelik döneminde olduğu kadar, emzirme döneminde de önemlidir. Yeşil yapraklı sebzeleri bol  tüketmeye özen gösterin.

B vitamini tüketimi de yeterli olmalıdır. Bunun için tam buğday, bulgur ve kuru baklagiller tercih edilebilir.

Magnezyum ve çinko her kadın için yaşamın her döneminde önemlidir. En iyi kaynaklarından bazıları kırmızı et ile fındık ve badem

Tatlı yemek isterseniz, gaz yapmayacak şekilde sütlü tatlıları tercih edebilirsiniz.

Süt protein, karbonhidrat ve kalsiyum açısından ideal dengeye sahiptir ve emzirme döneminde süt tüketmeye özen göstermeniz gerekir. Gaz yaparsa, laktozsuz sütleri veya sindirim farklılığı açısından  keçi sütünü tercih edilebilirsiniz. Probiyotik ve prebiyotikler de kullanılabilir.

soğan, bulgur,  ısırgan otu çayı ,rezene, ve malt,   özellikle su, ıhlamur, nane, papatya gibi bitki çayları az şekerli veya şekersiz komposto ve meyve suları, limonata ve süt gibi hafif doğal içecekler tercih edilmeli.ve sut salımını artırmaktadır yemeklerin yanına dereotu eklenmeli mevsiminde taze üzüm tüketilmeli .

Stresten uzak ve yeterince dinlenmiş olmalı .

Kalsiyum yönünden zengin olan süt, yoğurt ve peyniri belirtilen miktarlarda düzenli olarak tüketin. Süt tüketilemiyorsa sütlaç ve muhallebi yenebilir.

Her gün bir adet yumurta ve bir porsiyon etli sebze yemeği veya kuru baklagil yemeğe özen gösterin.

(n-3) yağ asitlerinden zengin su ürünleri tüketiminin artırılması anne sütünün bu yağ asitleri içeriğini arttırır. Özelikle balık, protein değeri ve omega-3 içeriği bakımından zengin bir besindir ve bu dönemde tüketimine ağırlık verilmeli.

Kuru fasulye, nohut, mercimek ve bulgur karışımı yemekleri, portakal, mandalina, domates, maydanoz, yeşil biber, taze soğan gibi C vitamini yönünden zengin sebze ve meyvelerle birlikte sık olarak tüketin.

Vitaminlerin zengin kaynağı olan taze meyve ve sebzeleri her öğünde düzenli olarak tüketin.

Sebzelerin, makarna ve eriştenin haşlama sularını dökmeyin. Kuru fasulye, nohut ve barbunya gibi baklagilleri iyice yıkadıktan sonra ıslatın. Bu suyu dökebilirsiniz. Ancak bebek için önemli olan bazı vitaminleri içerdiğinden haşlama suyunu dökmeyin.

  • Demir yönünden zengin yiyeceklerle birlikte C vitamini kaynağı olan domates, biber, maydanoz, kıvırcık gibi taze sebze ve portakal, greyfurt, çilek gibi meyvelerin alınması demir emilimini artırır.

 

Süt artıran bitki çayı

1 yemek kaşığı ıhlamur

1 yemek kaşığı ısırgan otu

1 yemek kaşığı anason

1 tatlı kaşığı kimyon

1 tatlı kaşığı papatya

1 tatlıkaşığı  rezene

Kabuk tarçın

 

 

YULAF SÜT ÜRETİMİNİ ARTIRIR

TARİF : 1 BARDAK SÜT 3 YEMEK KAŞIĞI YULAF PİŞİR İÇİNE MOR KIRMIZI MEYVE AT

ARA ÖĞÜN OLARAK TÜKETİLEBİLİR

 

SÜT ARTIRICI İÇEÇEK

4adet Gün Kurusu

3 adet incir kuru

1 avuç Dut kurusu

1 avuç kuru Yaban Mersini

4 adet Kuru Erik

1 avuç kuru üzüm

1 adet Çubuk Tarçın

3-4 adet Karanfil

2 dilim taze zencefil

8 BARDAK SU

Bir tencerede hepsını haşla tülbentten süz taze nane ekleyerek içebilirisiniz.