Hastalıklara Karşı Şifalı Besinler Nelerdir?

Bir çok kişi doktora gitmekten hoşlanmaz çünkü bir dizi test ve kontrol gerekir.

Bir çoğumuz baş ağrısı şikayeti ile gidip şeker hastası olduğunu öğrenmiştir.

Uyku ve yorgunluk problemi ile gidip migren olduğunu öğrenmiştir.

Peki bizler mi farkında değiliz belirtilerin yoksa şikayetlerimiz aslında arka planda gerçek bir hastalık mı saklıyor ?

İşte bu sebeple doktoculuk oynamayı şikayetleri yorumlamayı bırakıp enerjimizi vücudumuzu izlemeye ayırırsak hastalığı engelleyen alternatif tıp yöntemleri ile hayatımıza devam ederiz

Fonksiyonel besinler

Doğal olarak içerdikleri aktif bileşenler ile sağlıklı beslenmede görev alan iyi hal ve sağlığı geliştirici hastalık riskini azaltıcı potansiyel etkileri ile vücutta faydaları görülebilen besin bileşikleridir.

Köri ve karnabahar

Prostat kanseri ile savaşan iki besin .

Prostat kanseri erkek ölüm nedenlerinin başında yer alıyor.

En az prostat kanseri hindistanda görülüyor

Köri baharatı brokoli , brüksel lahanası turp ve lahana ile kullanıldığında kanser önleyici etkisi belirgin olarak gözleniyor.

Köri tek başına alındığında kanser hücresinin çoğalmasını engelliyor.

Sarımsakta bulunan en önemli bileşen sülfür bileşiklerdir.

Fakat bu sülfürlü bileşikler kaynatıldığında yada yemek yaparken piştiğinde özelliği kaybolmaktadır .

Sarımsak kalp hastalıklarından koruyucu etkiye sahiptir

Günde en az 1 diş sarımsak yenmelidir bu şekilde etkisini görebiliriz

Ayrıca kolan ve mide kanserine karşıda koruyucu etkiye sahiptir.

İçeriğinde bulunan sülfür soğan ve pırasadada bulunmaktadır

Yeşil ve siyah çay

İçeriğinde flavonel dediğimiz antioksidanlar bulunur

Ldl ( kötü kolestrol) düşürücü etkisi bulunur

Tümör oluşumunu azaltmaktadır

Domates

İçeriğinde likopen adı verilen bir çeşit karoten bulunur.

Kan basıncını düşürür.

Mide, akciğer,  prostat ve servikal kansere karşı koruyucudur

Üzümsü meyveler

Meyvelerin içinde antosiyanidin bulunur

Ldl kolestrolu azaltıcı etkisi bulunur

Vücuttan kansorejen madde oluşumunu vücut dışına atılmasına yardımcı olur .

Probiyotikler

Bağışıklık sistemini korur

Kansere karşı koruyucu etkiye sahiptir.

Barsak florasını düzenlediği için ishal ve kabızlık durumlarını dengeler .

Meme kolon ve prostat kanserine karşına koruyucu

Kefir

Kafkasların gençlik sırrı

Hem istahsızlığa hem kilo vermeye destek olur

Protein içeriği yüksektir fakat tansiyonu düşürür kolestrolü düşürür

Sütten daha faydalı yoğurttan daha kalitelidir.

Bağırsakta bulunan zararlı bakterilerin yayılmasını engeller

Uyku sorununa , depresyona, hiperaktivite ile mücadelede çok etkin rol oynar

Bağışıklık ve hormon sistemine destek olur

Hindistan cevizi yağı

Tiroit ve metabolizmanız için mükemmel bir besin olan hindistan cevizi, vücudumuzda monolaurine çevrilen laurik asit açısından da zengindir.

Monolaurin, anne sütünde bulunan ve bebeğin bağışıklığını güçlendiren bir bileşiktir.

Yapılan araştırmalar iyi bir bağışıklık sistemi için laurik asidin vazgeçilmez olduğu konusunda hemfikirdir.

 Hindistan cevizini veya yağını seçerken, ısıl işlem görmüş, kimyasallarla ağartılmış ve rafine olanlarından uzak durmakta fayda var.

 Yemeklerinizi alternatif olarak hindistancevizi yağı ile pişirebilir, lezzetli ve bir o kadar sağlıklı sonuçlar alabilirsiniz.

Ceviz

Omega-3 içeriği oldukça yüksek olan ceviz, özellikle kalp-damar sağlığını korumaya yardımcı besinler listesinde ilk sıralarda geliyor.

 LDL olarak bilinen kötü kolesterol seviyesini düşürürken, HDL yani iyi kolesterol seviyesinin de artmasına yardım ediyor.

Aynı zamanda E vitamini açısından da zengin olan ceviz güçlü bir antioksidan kaynağı.

Günde 2 tam ceviz tüketelim

Bal kabağı

Sevenlerin vazgeçemediği, sevmeyenlerin ise kabullenmesi güç olan balkabağı da güçlü antioksidan içeriği sayesinde bağışıklık sistemimizin güçlenmesini sağlayacak en önemli yardımcılardan.

 Beta karoten ve A vitamini yönünden de zengin olan balkabağının göz sağlığı açısından tüketilmesi gereken bir besin

Doğal lif kaynağı olan bu ürün uzun süre tok kalmamıza yardımcı oluyor.

Yine antioksidan kapasitesinin yüksek olması sebebiyle kansere karşı kalkan oluşturabilen bu besin demir, potasyum, kalsiyum ve fosfor minerallerinden de zengin olduğundan kemik sağlığı için de önem taşıyor

Ispanak

K vitamini, folik asit, demir ve kalsiyumdan zengin olan ıspanak, içeriğindeki C vitamini ve antioksidanlar sayesinde enfeksiyonlara karşı savaşmada bağışıklık sistemimizin güçlenmesine yardım ediyor.

Yine bol miktarda lif içerdiğiyle bağırsak dostu sebzeler arasında yer aldığı için kabızlıktan da koruyor.

Aynı zamanda düşük kalorili ve su içeriği yüksek olan bir sebze olduğundan yazın alınan fazla kilolarını vermek isteyenler ve kilo kontrolüne özen gösterenlerin beslenme programlarına eklenmesi gereken bir besin olarak gösteriliyor.

 Ispanağı, yemeğini pişirerek tüketebileceğiniz gibi çiğ olarak yapraklarını kopardıktan sonra içerisine nar, greyfurt gibi mevsim meyveleri ve 1-2 dilim peynir ekleyerek lezzetli ve sağlıklı bir salata da yapabilirsiniz.

Nar

Antioksidan deposu olarak gösterilen nar sonbahar meyvesi olmasına karşın ülkemizde neredeyse kış ortasına kadar bulunabiliyor.

Bağışıklık sistemini güçlendirmesinin yanında kanser, hipertansiyon, kalp-damar hastalıkları gibi birçok hastalıkla mücadelede de nar tüketmenin yarar sağladığı düşünülüyor.

Sağlıklı bir kişinin bu özelliklerden yararlanmak için günlük yarım nar tüketmesi yeterli oluyor. ( kemoterapi alan bireyler hariç)

Özellikle kan şekeri dengelemek isteyen diyabet hastalarının tüketirken yanına küçük bir kase yoğurt eklemelerinde yarar var.

Turunc giller

C vitamininden zengin ve kış aylarının sembolü olan turunçgillerin her çeşidine, sonbahar aylarıyla birlikte ülkemizde çok kolaylıkla ulaşabiliyoruz.

Bağışıklık sisteminizin güçlenmesine yardımcı olan portakal, mandalina, greyfurt ve turuncun içerdikleri flavonoidler sayesinde antikanserojen özelliği de bulunuyor. Ancak, bu ürünlerin de “C vitamini yararlı” düşüncesiyle çok fazla miktarda da tüketilmemesi gerekiyor.

Turunçgillerle ilgili çok sık yapılan hatalardan biri de meyvenin kendisinin yerine suyunu tüketmek oluyor. Bu durum vücuda fazla miktarda şeker alındığı için kan şekerinin yükselmesine neden olabiliyor. Aynı zamanda posalı kısmı meyve suyu içerisinde olmayacağından yararlı lifler de vücuda alınamıyor.

Yaban mersini

Yaban mersini ve ahududunun diğer sebze ve meyvelerle karşılaştırıldığında antioksidan özellikleri oldukça yüksektir.

İyi birer bağışıklık güçlendiricidirler.

Yaban mersini aynı zamanda rengini veren antosiyanin gibi güçlü fitokimyasallar açısından da zengindir.

 Bir diğer iyi özelliği de diğer meyvelere nazaran şeker oranının düşük olmasıdır. Yulaf ezmesinin içine veya içeceklerinizin içine ekleyebilirsiniz.

Zencefil

Yine sindirime yardımcı olmak, mide bulantısı ve kusmaya karşı kullanabileceğiniz bir diğer çayda zencefil çayıdır.

 Grip, nezle gibi hastalıklara karşı bağışıklık sistemini güçlendirir.

 3-4 santim büyüklüğünde, kabuğu soyulmuş zencefili çok ince dilimleyerek kaynamış suya atıp 10-15 dakika bekletmek çayınızı hazırlamak için yeterli olacaktır.

Bir kaç damla limon ve 1 çay kaşığı balla tatlandırabilirsiniz

Ihlamur

Ihlamur, vücutta sakinleştirici bir etki yaratarak sinir, stres gibi durumlardan bizi kurtarıyor.

Bağışıklık sistemimizi güçlendirerek hastalıklara yakalanma riskimizi azaltıyor.

Sindirim sistemimizin sağlıkla çalışmasını sağlıyor, bu sayede hazımsızlık sorununu ortadan kaldırıyor.

İdrar söktürücü bir etki gösteriyor, vücutta oluşan ödemlerin, şişkinliklerin iyileşmesine destek oluyor.

Adaçayı

Yukarıda  belirtilen besinleri beslenmenize ekleyerek bağışıklığınızı kuvvetlendirebilir, mikroplara karşı güçlü bir kalkan oluşturabilirsiniz.

Bir avuç dolusu besin takviyesi ve multivitamin yerine dengeli ve zengin bir beslenmeyle bağışıklığınızı arttırabilir ve hastalıklardan çok kolay korunabilirsiniz.