Intermittent Fasting Diyeti ( Aralıklı Açlık Diyeti)

Aralıklı açlık, kısa bir açlık periyodu ile kaloride azalma olmadan ve sınırsız yeme periyotları arasında geçiş yapan bir diyet rejimidir.

Vücut bileşimini yağ kütlesi ve kilo kaybıyla değiştirmek ve kan basıncı ve kolesterol seviyeleri gibi hastalıklarla ilişkili sağlık belirteçlerini geliştirmek için son zamanlarda popüler hale gelmiştir.

Bu diyeti önerenler, aralıklı açlık stresinin hücreleri tamir eden ve pozitif metabolik değişiklikler üreten (trigliseritlerde azalma, LDL kolesterol, kan basıncı, ağırlık, yağ kütlesi, kan şekeri) bağışıklık tepkisi oluşturduğunu belirtmektedir.

Bu diyet şekli, diyabet gibi ilaçlarının yol açtığı metabolik değişiklikler nedeniyle düzenli aralıklarla besin tüketmesi gereken bireyler için her zaman uygun değildir.

Aşağıdaki koşullara sahip kişiler aralıklı oruç tutmaktan kaçınmalıdır:

– Şeker hastalığı,
– Sağlıksız öz kısıtlama içeren yeme bozuklukları (Anoreksiya veya Bulimia Nervoza),
– Besin alımı gerektiren ilaç kullanımı durumlarında,
– Ergenlerde olduğu gibi aktif büyüme döneminde olanlarda,
– Hamilelik, emzirme.

Her gün 16 saat açlık içeren ve yemeği 8 saatlik bir yemek aralığı  ile sınırlayan, 16/8 yöntemi aralıklı açlığın en popüler şeklidir.

Birçok insan hızlı bir şekilde daha iyi hissettiğini ve daha fazla enerjiye sahip olduğunu bildirirmektedir.

Oruç döneminde hiçbir yiyeceğe izin verilmemektedir ancak su, kahve, çay ve diğer kalorisiz içecekler içilebilmektedir.

Bazı araştırmalar ayrıca kalp hastalığı, tip 2 diyabet, kanser, Alzheimer hastalığı ve diğerleri de dahil olmak üzere hastalıklara karşı korunmaya yardımcı olabileceğini öne sürmektedir.

Bazı insanlara uygulaması kolay gelmektedir. Günde 3-4  öğün yemek zorunda kalmamak zaman kazandırır diye düşünmektedirler.

Öğünler arasında, atıştırılmadığında, insülin seviyeleri düşmekte ve yağ hücreleri enerji olarak kullanılmak üzere kullanılabilecektir. İnsülin seviyelerinin düşmesi kilo kaybı sağlamaktadır. IF diyetinin amaçlarından biri de budur.

Gündüz / gece döngüsüyle, yani bir sirkadiyen ritimle senkronize geliştirilmiştir. Metabolizmamız gündüz öğünlerine, gece uykusuna uyumludur. Gece yeme, diyabetin yanı sıra, daha fazla obezite riski ile de ilişkilidir.

En çok uygulanan yöntemleri

– 16/8 Yöntemi: Her gün 16 saat boyunca hızlı, örneğin sadece öğlen ve 20:00 arasında yemek yiyerek.

– Eat-Stop-Eat: Haftada bir veya iki kez, bir gün akşam yemeğinden ertesi gün akşam yemeğine kadar hiçbir şey yemeyin (24 saat hızlı).

– 5:2 Diyeti: Haftanın 2 günü, yaklaşık 400–600 kalori tüketin.