KALP HASTALIKLARINDA BESLENME

Kalp hastalıkları; kalp ve kan damarlarına ilişkin durumu tanımlamaktadır. Kalp krizi, felçler, yüksek kan basıncı (hipertansiyon), angina (göğüs ağrısı), kan dolaşımı bozukluğu ve anormal kalp atışları başlıca kalp hastalıklarıdır.

Genetik yatkınlık kalp hastalıklarının önemli bir nedenidir. Fakat birçok insan için diğer risk etmenleri önemli rol oynamaktadır. Koroner kalp hastalığının oluşumunda önemli risk faktörleri vardır:

RİSK FAKTÖRLERİ

1- Yaş (erkeklerde ≥45, kadınlarda ≥55)

2- Ailede kalp hastalığı öyküsü (birinci derece akrabalardan erkekte 55, kadında 65 yaşından önce koroner arter hastalığı öyküsü)

3- Sigara içmek

4- Yüksek kan basıncı (Hipertansiyon/ kan basıncı 140/90 mmHg’ ın üzerinde olması)

5- Hiperkolesterolemi (total kolesterol 200 mg/dl’ın üzeri, LDL-Kolesterol 130 mg/dl’ın üzeri)

6- Düşük HDL-kolesterol değeri (<40 mg/dl)

7- Diabetes mellitus

8- Şişmanlık

9- Stresle baş edememe

10- Fazla alkol tüketimi

11- Fiziksel aktivitenin az olması

12- Doğum kontrol hapı kullanımı ( sigara içiliyorsa)

13- Menopoz, özellikle erken menepoz

 

KOLESTEROL VE KALP DAMAR HASTALIKLARI

Kalp hastalıklarının yüksek kan kolesterol düzeyi ile ilişkili olduğu ve kan kolesterol düzeyinin düşürülmesinin kalp hastalıkları görülme riskini azalttığı bilinmektedir . Kan kolesterol düzeyi yükseldikçe, kalp hastalığı oluşma riski de artmaktadır

HDL kolesterol (iyi kolesterol):

HDL dokulardaki kolesterolü toplayarak dışarı atılmasını sağladığı için iyi kolesterol olarak bilinir. Yalnızca vücutta bulunur, besinler içerisinde bulunmaz.
LDL kolesterol (kötü kolesterol):

Kolesterolü dokulara taşıyarak arter ve diğer kan damarlarının duvarlarında birikmesine neden olduğu için LDL, kötü kolesterol olarak da bilinir. LDL yalnızca vücutta bulunur, besinler içerisinde bulunmaz.

 

KALP DAMAR HASTALIKLARINDAN KORUNMADA BESLENME

  • Beslenmenizde yağı azaltın.
  • Süt ve süt ürünlerinin az yağlı veya yağsız olanlarını tercih edin.
  • Haftada en az 2 kez balık tüketilmelidir.
  • Günde en az 5porsiyon sebze 2por. ve meyve 3por. tüketin.
  • Yağsız dana, koyun eti ile derisi alınmış kanatlı hayvan etlerini tercih edin.
  • Tam tahılları ve ürünlerini tercih edin.
  • Yemeklerinizde margarin, tereyağı, kuyruk yağı, iç yağı gibi doymuş yağlar yerine bitkisel sıvı yağları ( zeytinyağı, ayçiçek yağı, soya, kanola yağı vb.) tercih edin.
  • Satın aldığınız besinerin düşük yağlı olanlarnı tercih edin.
  • Beslenmenizde kuru baklagillere daha çok yer verin. kan kolesterolünü düşürücü etkileri vardır.
  • Alkol tüketiminden kaçının
  • Ev dışında yemek yediğiniz zaman yağsız/az yağlı yemekleri tercih edin.
  • Posadan zengin besinlerle beslenmek kan kolesterol düzeyinin düşürülmesine yardımcı olur.
  • Aşırı vücut yağı kalp hastalığı riskini arttırır. İdeal vücut ağırlığınıza ulaşmanız dışında bel/kalça oranınızın da normal olması kalp sağlığı açısından önemlidir.
  • Kalp sağlığınız için düzenli ve orta düzeyde aktivite önemlidir.
  • Aktif yaşam kan kolesterol ve trigliserit düzeylerinizi normalde tutar, HDL kolestrol düzeyini arttırır, kan basıncını düşürür, stresi kontrol etmeye yardımcı olur, enerji harcayarak vücut ağırlığının kontrol altında tutulmasını sağlar.
  • Fiziksel olarak aktif bir yaşam şeklini benimsemek sigarayı bırakmak, tuz ve sodyumu orta düzeyde içeren bir beslenme şeklini uygulamak, hipertansiyonu kontrol altına almanızda önemlidir.