RAMAZAN AYINDA SAĞLIKLI BESLENME

Ramazan ayında tutulan oruç hem ruhen hem bedenen bir detoxtur. Ramazan ayında oruç tutarken en çok dikkat etmemiz gereken Uzun süre açlık sonrası nasıl beslenmemiz gerektiğini bilmektir . Yeterli ve dengeli beslenmenin ramazan ayında da devam edebilmesi için en az üç öğünü tamamlamak ve sahur öğününü atlamamak gerekir

ORUÇ TURTARKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ

  • Havanın sıcak olması ve su tüketimimizin olmaması sıvı kaybına yol açar , sahur , sahur öncesi, iftar ve iftar sonrası bol su tüketilmeli .
  • Sahur çok önemli uzun süreli açlıklar da yavaşlayan metabolizmayı daha da yavaşlatmamak için sahura mutlaka kalkılmalı  ve glisemik indeksi düşük besinler tercih edilmeli uzun süreli tokluk sağlıyacak besinlerle sahur tamamlanmalı.
  • 16 saatlik sonrası açlık kan şekeri düşmesi yaşıyabilirsiniz iftar öncesi spor yapılmamalı minimum aktivitede bulunulmalı
  • İftarda oruç açarken peynir, domates, zeytin,  hurma , iyi birer şeçenektir .
  • Mercimek, sebze çorbası ve soğuk çorba gibi hafif çorbalar tercih edilebilir .
  • Oruçu açtıktan 10 dk sonra çorba , 10 dk sonra ana yemeğe geçebilirsiniz
  • Özellikle ızgara, haşlama ve fırında yapılan yemekler tercih edilmeli, kavrulmuş, tütsülenmiş ve kızartılmış besinlerden uzak durulmalıdır, az yağlı et yemekleri, baklagiller, zeytinyağlılar, salata, yoğurt gibi gıdalar iftar için idealdir.
  • Şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar, kuru meyveler, taze meyveler tercih edilmeli. iftardan bir saat sonra tatlı yada meyve seçimi yapılmalıdır
  • Ramazan’da kilo korumak veya vermek istiyorsanız . İftardan sonra mutlaka yürüyüş yapılmalı
  • Kronik rahatsızlığı olan ve buna bağlı düzenli ilaç kullanması gereken bireylerin bu düzeni bozarak oruç tutmaları sağlığı olumsuz etkileyebilir.
  • Hamileler, emzikliler, özellikle kalp ,diyabet (şeker hastası) ve böbrek hastaları, oruç tutması sağlığı olumsuz etkileyebilir.

 

ÖRNEK SAHUR VE İFTAR MENÜSÜ

SAHUR

2 BARDAK SU

1 HAŞLANMIŞ YUMURTA

2 DİLİM BEYAZ PEYNİR

3 DİLİM ÇAVDAR EKMEĞİ

BOL DOMATES SALATALIK YEŞİLLİK

1 SU BARDAĞI SÜT

1 AVUÇ BÜYÜKLÜĞÜNDE MEYVE

 

 NOT: YUMURTA PEYNİR SÜT VE ÇAVDAR EKMEĞİ UZUN SÜRE TOK KALMANIZI VE KAN ŞEKERİNİZİ UZUN SÜRE KONTROL ALTINA ALMANIZI SAĞLICAKTIR )

 

 

İFTAR

BİR BARDAK SU

2 HURMA + 2 CEVİZ

10 DK SONRA

1 KASE ÇORBA

1 PORSİYON IZGARA YADA FIRINDA PİŞİLMİŞ ET / TAVUK /BALIK YADA KURUBAKLAGİL YEMEĞİ

1 PORSİYON SEBZE YEMEĞİ

1 BARDAK AYRAN YADA YOĞURT

BOL SALATA

2 DİLİM TAM BUĞDAY EKMEĞİ YADA ÇEYREK RAMAZAN PİDESİ YADA 4 YEMEK KAŞIĞI MAKARNA VEYA BULGUR PİLAVI

 

İFTARDAN 1-2 SAAT SONRA

 

1 KASE SÜTLÜ TATLI YADA 1 PORSİYON (1AVUÇ ) MEYVE VE BİR BARDAK SÜT

 

NOT : SOĞUK SÜT VE İKİ PORSİYON MEYVEYİ BOL BUZ İLE BİRLİKTE BLENDIRDAN GEÇİREREK KENDİNİZE SOĞUK BİR İÇEÇEKDE HAZIRLIYABİLİRSİNİZ .

 

SAHURA KADAR BOL SU TÜKETİN