SAĞLIKLI ZAYIFLAMA VE KİLO KONTROLÜ
Aldığımız enerji verdiğimize eşit işe kilo kontrolü sağlanmış olur .
Aldığımız enerji verdiğimiz enerjiden az ise kilo kaybı sağlanır işin matematik kısmı budur , tabi bunu sağlıklı beslenerek ve spor yaparak yapmak en iyi yoludur
Ana ve ara öğün saatlerine uymak
Besin gruplarını bilmek ve bunları sofrada bulundurmak
- süt- Yoğurt Grubu: Süt, yoğurt, ayran, kefir, cacık
- Et Grubu: Kırmızı et, tavuk, balık, hindi, peynir, yumurta, kurubaklagiller
- Meyve- Sebze Grubu: Her türlü pişmiş veya pişmemiş sebze ve meyveler
- Tahıl Grubu: Ekmek, Makarna, bulgur
Porsiyon kontrolü yapmak kilo kontrolünde en önemli adımlardan birisidir .
İşte porsiyon ölçüleri;
* Et tüketmek istiyorsanız, kendi avuç içinizi ölçü olarak almalısınız.
* Tereyağı, başparmağınızın ucunu geçmemeli.
* 1 porsiyon dondurmanın ideal ölçüsü kendi yumruğunuz kadar olmalıdır.
* 1 kibrit kutusu peynir, iki parmağınızın kalınlığı kadardır.
* Yerfıstığı ezmesini, yalnızca iki başparmağınız kadar tüketin.
* Makarnayı kendi yumruğunuz kadar yiyebilirsiniz.
* Karbonhidratlı besinler daima bir yumruğunuzun boyunu geçmemeli.
* Salatalarınıza ekleyeceğiniz zeytinyağı ise 1 tatlı kaşığını geçmemeli.
* Sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi krepler ise 1 CD boyutu kadar olmalıdır.
Diyetisyen Pınar Ergül