Sibo Diyeti

İnce bağırsakta bakteriyel aşırı çoğalma (SIBO), ince bağırsağı etkileyen ciddi bir durumdur.

Normal olarak bağırsakların diğer bölgelerinde üreyen bakteriler, ince bağırsakta çoğalmaya başlar. Bu ağrı ve ishale neden olur. Bakteriler vücudun besinlerini kullanmaya başladığında ise yetersiz beslenmeye de yol açabilir.

SEMPTOMLAR

Midede ağrı, (özellikle yedikten sonra)

Şişkinlik

Kramplar

İshal

Kabızlık

Hazımsızlık

Sürekli dolgunluk hissi

Gaz

Ayrıca kilo kaybı da yaşanabilir.

SIBO genellikle altta yatan bir durum nedeniyle oluşmaktadır. Crohn hastalığı veya çölyak hastalığı gibi kronik bir durum varsa, uzun vadeli bir tedavi planı geliştirilmelidir. SIBO tedavi edilebilir, ancak tekrarlayabilir.

TEDAVİ

Antibiyotik ve diyet ile tedavi. Antibiyotiklerle birlikte SIBO diyeti uygulamak iyileşmeyi hızlandırarak rahatsız edici semptomları ortadan kaldırabilir.

Dengeli, besleyici bir diyet izleyin.

Fazla yemek yemekten kaçınmak için daha küçük öğünleri daha sık yiyin.

Çölyak hastalığınız varsa gluten ürünlerinden kaçının.

SIBO diyeti, sindirim sistemindeki iltihaplanmayı ve ince bağırsaktaki bakteri üremesini azaltmak için verilen kademeli bir eliminasyon diyetidir. Genellikle 2-6 hafta sürer. Etkili bir tedavi yöntemi olarak görülmesine rağmen, SIBO diyeti semptomları giderebilir ancak altta yatan nedeni tedavi etmeyebilir.

Bazı durumlarda, yalnızca şekerlerin elimine edilmesi semptomları kolaylaştırabilir. Sıklıkla FODMAP gibi sindirimi zor olan karbonhidratların elimine edildiği bir diyet önerilir.

Antibiyotikler SIBO semptomlarının primer tedavisidir. Ancak bununla birlikte, çalışmalar  şeker ve laktoz sınırlama gibi diyet değişikliklerinin de bakteri üremesinin azaltılmasına yardımcı olabileceğini göstermektedir.

SIBO diyeti sırasında, su içmek ağrıyı azaltır ve sindirimi kolaylaştırır. Akut dönemde düşük FODMAP diyeti uygulanmalıdır.

Belirtiler hafiflediğinde, FODMAP’leri diyete geri eklemek önemlidir. Bu sayede sağlıklı bakteri kaybı önlenecektir.

Diyette herhangi bir değişiklik yapmadan veya yeni bir tedavi uygulamadan önce, doktor ve diyetisyene danışılmalıdır.