Gaps Diyeti Nedir?

GAPS; bağırsak ile beyin /beden arasındaki ilişkinin, Nöroloji ve Beslenme Doktoru Natasha Campbell-McBride tarafından uluslararası tescilli ifadesidir.

Çoğu kişinin çaresiz hastalık sandığı psikolojik/ psikiyatrik ve fizyolojik hastalıkların sebebi; hasarlı, geçirgen bağırsak duvarı ve anormal bağırsak florası nedeniyle beynin ve bedenin toksinlenmesidir. Bağırsak florasının ve bağırsak duvarının GAPS doğal tedavisiyle iyileşmesi sonucunda, beyin ve beden toksin yükünün etkisinden kurtulur ve bağırsakların kaynaklık ettiği hastalıklar da tamamen iyileşir

Bağırsak florasındaki bakteri dengesizliği (disbiyozis) ve bağırsak dokusundaki hasar ve sızıntılı bağırsak (leaky Gut Syndrome) olduğunu belli eden semptomlar şunlardır:

     Ağız kokusu, Crohn, gastrit, gaz, hazımsızlık, irritabl bağırsak sendromu, ishal, kabızlık, kolik, kötü kokulu veya anormal görünümlü dışkı, mide ekşimesi, pamukçuk, reflü, şişkinlik, ülser, ülseratif kolit, gıda intoleranslarıdır.

Fizyoloji Sendromları ve Otoimmün Sistem Hastalıkları:

     Akne, alerjiler, anemi, saç dökülmesi, artrit, astım, bellek problemleri, çölyak, demans, tip 1 DM, egzama, eklem ağrıları, enzim ve hormon bozuklukları, gelişme geriliği, gıda alerjileri, gıda intoleransları, otoimmün tiroidit (haşimato), kolesterol problemleri, kronik yorgunluk, kulak enfeksiyonları, migren, MS (multipl skleroz), regl problemleri, parkinson, romatoid artrit, sedef, sistit, tansiyon problemleri, tiroit problemleri, uyku problemleri. 


Tedavisinde GAPS diyetinin önerildiği hastalıklar aşağıdaki gibi sıralanabilir

Otizm

Dikkat dağınıklığı

Dispraksi

Disleksi

Depresyon

Şizofreni

Tourette sendromu

Bipolar bozzukluk

Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB)

Yeme bozuklukları

Gut

Çocuklarda yatak ıslatma

Giriş aşaması, GAPS diyetinin en kısıtlayıcı aşamasıdır. Bir yıla kadar sürer ve tüm nişastalı karbonhidratlar diyetten çıkarılır. Bunun yerine genellikle et suyu, et ve probiyotik gıdalar tüketmek gerekir.

Tam GAPS diyeti 1,5–2 yıl sürebilir. Diyetin bu kısmında, GAPS diyetini uygulayanların beslenmelerinin büyük bir çoğunluğunu aşağıdaki besin listesine göre oluşturmaları tavsiye edilir;

Tercihen hormonsuz, organik taze et

Sığır yağı, don yağı, kuzu yağı, ördek yağı, çiğ tereyağı ve ghee gibi hayvansal yağlar

Balık

Kabuklu deniz ürünleri

Organik yumurta

Kefir, ev yapımı yoğurt ve lahana turşusu gibi fermente gıdalar

Sebzeler

3. aşama gaps den çıkış

Bu aşamaya, bağırsak hareketlerinin normale dönmesinden 6 ay sonra başlanması önerilmektedir.

Bu diyetin diğer aşamaları gibi, son aşaması oldukça uzun bir süreçtir çünkü yiyecekler beslenme listesine birkaç ay boyunca yavaş yavaş eklenmektedir.

GAPS diyetinin son aşamasında, eklenen yiyeceklerin küçük porsiyonlar halinde ve yavaş yavaş tüketilmesi tavsiye edilir.

Bu diyetin kurucusu Dr. Campbell-McBride GAPS protokolündeki en önemli unsurun beslenme olduğuna dikkat çekmektedir.

Yine de GAPS diyetinde beslenmeye ilave olarak çeşitli takviyeler de önerilmektedir. Bu takviyeler probiyotikleri, temel yağ asitlerini, morina balığı karaciğer yağını içerir.

GAPS diyeti genel olarak bazı besinlerden kati şekilde uzak durulmasını ister ve uygulayan kişilerin, tahıllar, pastörize süt ürünleri, nişastalı sebze ve rafine edilmiş karbonhidrat gibi besin maddelerini tüketmelerini yasaklar.

Bu diyet, otizm hastaları gibi direkt beyni etkileyen hastalıklar için doğal bir tedavi yöntemi olarak tavsiye edilir. Henüz hiçbir bilimsel çalışma GAPS diyetinin otizm üzerindeki etkilerini net bir şekilde incelememiştir.

Bununla birlikte GAPS diyeti oldukça kısıtlayıcı bir diyet olması nedeniyle beslenme eksikliğine sebep olabilir. Bilim adamları, beslenme uzmanları ve doktorlar tarafından genel olarak eleştirilmektedir.

GAPS diyeti yapanların yorumları doğrultusunda başlanan bu diyetin ne kadar işe yaradığı net bir şekilde bilinmemektedir.