İŞ HAYATINDA KİLO VERME İPUÇLARI
Çalışırken hem formumuzu korumak, hem de sağlıklı bir yaşama sahip olmak için nelere yapmalıyız? Çalışırken sağlıklı beslenilmez cümlesini kabul etmiyorum . Çalışırken de doğru beslenerek fazla kilolardan kurtulmanız mümkün.
İlk adım KAHVALTIYI ATLAMAYIN !
Kahvaltının önemini hepimiz biliyoruz! Sabah erken kalkıp işe yetişme telaşı içinde atlanan kahvaltı güne enerjisiz ve mutsuz başlamamıza neden.
Kalori ve yağ oranı yüksek poğaça, açma, simit , gevrek gibi kolayca ulaşılabilen besinlerin tercih edilmesi kilo dengesinin korunmasını zorlaştırıyor ve kilo alımına neden oluyor.
Pratik kahvaltı nasıl olur ?
Meyveli yoğurt içine (2 yemek kaşığı yulaf konulabilir veya 2 yemek kaşığı kinoa )
Meyvenin yanına 1 dilim peynir
Kepek ekmeğine sandviç 1 dilim lığht kaşarlı
Diyet bisküvi yanına 1 dilim peynir
İKİNCİ ADIM ARA ÖĞÜN YAPIN !
Kan şekeri düşüp, açlık başladığında Konsantrasyon bozuluyor ve odaklanma yavaşlıyor. Bu nedenle 3 saatlik aralarla beslenmek, öğün aralarının 5 saati aşmamasına özen göstermek gerekiyor.
Pratik ara öğün nasıl olmalı ?
Meyve ( 1 elma, 1 mandalin , gibi)
Kepekli bisküvi (4 etiform yada 1 küçük wasa ) + 1 bardak rooibos çayı
küçük kepekli bir soğuk sandviç
kepekli yağsız tost
3 tane Grisini + 1 bardak yeşil çay
kuru meyveler (12tane kuru üzüm , 3tane kuru kayısı ,3tane kuru erik veya 2 hurma )
5-6 tane fındık + 1 bardak süt
3 tane ceviz
8-10 tane badem
Meyveli veya probiyotik yoğurtlar
1 bardak ayran
3-4 saatte bir bu tür besinleri atıştıabilirsiniz
Çay kahve içmek yerine işe ; bitki çaylarını ,özellikle yeşil çayı , rooibos ,beyaz çay )tercih edebilirsiniz. Kabuk tarçınla tatlandırabilirsiniz
Dışarıda yemek seçiminde yüksek yağlı ve kalorili yiyecekler olmamasına dikkat edilmeli.
Daha çok ızgara tavuk, kepekli sandviç, ton balıklı salata , ızgara tavuklu salata gibi yemekler tercih edilmeli.
Kurumlarda çıkan yemekleri yerken de dikkat edilmesi gerekir.
Yemeği susuz şekilde almak, salataya yüksek kalorili soslar kullanmamak gibi…
Hareketin az olmasına bağlı kabızlık yaşamamak için sıvı alımına dikkat edilmeli; günde en az 2 lt su içilmeli.
ÖRNEK BİR MENÜ
Sabah
2 dilim kepek /yulaf/çavdar ekmeği
2 ince dilim beyaz peyniri,
Domates , roka (mini sandviç)
veya
4 Yemek kaşığı müsli ve 1 su bardağı az yağlı süt
Ara öğün
3 kuru kayısı, 2 tam ceviz
Öğle yemeği
1 porsiyon susuz taneli sebze yemeği,
1 bardak ayran
Salata
1dilim ekmek
Ara öğün
1 küçük probiyotik yoğurt
Ara öğün 2
1 kepekli grisini
1 elma
Akşam yemeği
Izgara (tavuk/balık/köfte)
Salata
1 su bardağı yoğurt
1 dilim tam buğday ekmeği
Ara öğün
1 porsiyon meyve
4 tane fındık