Lipödem Nedir ve Lipödem Beslenmesi Nasıl Yapılır?

Lipodem Tipleri
Lipödem
, aslında bir tür yağ dağılım bozukluğudur. Yağ metabolizmasının düzenlenmesinde sorun yaşandığında vücudun belirli bölgelerinde, genellikle simetrik olarak yağlanma ile kendisini göstermektedir, diyete ve spora dirençli bacak , uyluk ve kol yağlanmasıdır . Fakat lipödemli bireylere lipödem tanısı aldıkdan sonra doğru beslenme ve doğru spor ile vücut şekillenmesi sağlanabiliyor, eğer kişi bulunduğu kilo aralığında hala istediği düzeyde  bir şekillenme  sağlayamadıysa bu lipödemin evrelerine göre değişkenlik göstermektedir, o noktada liposuction yöntemine başvurabilmektedir. Önemli olan bu operasyona girmeden önce ideal kilo aralığına girmektir. 

Nasıl bir yol izlenmeli ?

Öncelikle bir kalp damar cerrahından tanı almalıyız ,
venöz yetersizlik var mı bakılmalı,
lipödemin son evresinde lenf ödem eklenebiliyor  buna bakılmalı hangi evre ve tipi nedir.
Bu nedenle kalp damar cerrahı ile beraber çalışmak önemli. 

Lipödemli hastalar genellikle kilo veremiyorum diyor ve obezite cerrahisine yöneliyor, doğru bir yaklaşım değil istedikleri oranda kilo kaybı sağlayamıyorlar çünkü amaç düşük kalori beslenme değil! 

Lipödem hastalarında yağlı dokunun inflamasyonu yangı durumu oldukça belirgindir. Bu nedenle vücutta inflamasyonu azaltan beslenme uygulamak etkili olacaktır . Bu anlamda aralıklı oruç uygulamaları ve  düşük karbonhidratlı diyet  ve yapabiliyorsa kişi ketojenik beslenme uygulamalıdır. 

Uzun uzun yasaklar listesi genel kural çerçevesinde  paylaşmak doğru değildir, eliminasyon programı sonrası ketojenik diyet uyguladığımız için kişiye göre hangi besin dokunuyor ise onu bulduğumuz için listelerce yasak yazılmasını doğru bulmuyorum . 

Fakat Kesinlikle yemememiz gereken en önemli üç şey şeker, süt ve gluten. 

En iyi gelen spor ise yüzme ve pilates .

Biz İzmir’ de lipödem beslenmesine hakim tek kliniğiz. Uzun yıllardır lipödemli biri olarak yıllar içerisindeki araştırmalarım, okuduklarım , yurt dışında nelerin yapıldığı, Türkiye ‘de hala ne durumdayız ne kadar ilerleyebildik, son dönem ek medikal cihaz destekleri nelerdir, besin takviyelerinde ne, neler kullanmalıyız kongrelerde lipödeme ne kadar yer verilmiş güncel bilgiler neler sürekli takipteyiz. 

Lipödemli bir danışan geldiği zaman kliniğimize, öncelikli olarak gerekli kan testlerinin arkasından eliminasyon protokolü uygulayarak vücudu arındırıyor ve hangi besine duyarlılığı var kişinin onu eliminasyon  ile buluyoruz,  kaç çeşit eliminasyon yapıcağımıza da uzun bir anamnez aldıktan sonra karar veriyoruz, bununla beraber kullanması gereken takviyeleri planlıyoruz. 1 ay süren protokolümüz bitince ketojenik programa geçiş yapıyoruz. Lipödemde ketojenik diyet ve düşük karbonhidratlı diyetler lipödemde iyi sonuçlar almamızı sağlıyor. İdeal kiloya gelene kadar beslenme programımız devam ediyor, gerekli gördügümüz noktada; andulasyon, lenf drenaj , emslim cihazlarımız ile destek sağlayabiliyoruz.

Lipödem tedavisini yaparken altında yatan nedenleride göz önünde bulundurmakta fayda var.

Hashimoto troid, polikistik over sendromu ve insülin direnci en çok gözlemlediklerimiz. 

Hepsinin temel noktası vücuttaki inflamasyon, bunu bilerek çözüm odaklı bir yaklaşımda bulunmak en doğrusu. 

Doğru beslenme hücreleri besler , yanlış beslenme yaşlandırır.

Doğru spor doğru beslenme ile yaşam tarzı değişikliği ile üstesinden gelebilirsiniz.

 

FONKSİYONEL & BÜTÜNCÜL TIP DİYETİSYENİ

UZM. PINAR ERGÜL