MENOPOZDA BESLENME

Menopoz, kadında doğurganlık yeteneğinin kaybolduğu dönemdir. Menopozun bir hastalık olmadığı, sağlıklı kadının yaşamının doğal bir parçası olduğu unutulmamalıdır. Ancak östrojen hormonunun düzeyindeki azalma nedeniyle oluşabilecek şişmanlık, osteoporoz (kemiğin zayıflaması), kalp-damar hastalıkları gibi sağlık sorunlarına dikkat edilmesi gereklidir

Menopozda yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanması ve fiziksel aktivite; ideal vücut ağırlığının sürdürülmesi, kemik ve kalp sağlığının korunması, diyabet, kanser riskinin azaltılması ve menopozdaki sorunların en aza indirilmesini sağlar.

  • Besin çeşitliliği sağlanmalıdır
  • İdeal vücut ağırlığı korunmalıdır
  • Enerji içeriği düşük, besleyici değeri yüksek besinler tüketilmelidir
  • Posa tüketimi arttırılmalıdır
  • Sebze ve meyve tüketimi arttırılmalıdır
  • Kalsiyum içeriği yüksek besinler tüketilmelidir
  • Tuz tüketimi azaltılmalıdır
  • Sıvı tüketimi arttırılmalıdır
  • Alkol ve sigara içilmemelidir
  • Fiziksel aktivite arttırılmalıdır
  • Düşük yağlı ve düşük kolesterollü besinler tüketilmelidir

Beslenmede yağı azaltmanın yolları:

  • Kırmızı etin yerine derisiz tavuk veya hindi eti tercih edilmelidir.
  • Etler görünen yağlarından temizlenmelidir
  • Et yemeklerine ilave yağ eklenmemelidir
  • Besinlerin yağı azaltılmış, olanları tercih edilmelidir
  • Yağ içeriği yüksek (özellikle margarin içeren) bisküvi, kraker ve keklerin tüketimi azaltılmalıdır.
  • Yemekler hazırlanırken yağda kızartma yerine ızgara, fırında pişirme ve haşlama yöntemleri uygulanmalıdır
  • Fast-food türü besinlerin tüketimi azaltılmalıdır