REAKTİF HİPOGLİSEMİDE BESLENME

Gün içerisinde tatlı atakları açlık atakları yaşıyorsanız,  şekerli karbonhidratı yüksek gıdaları canınız istiyor ve engel olamıyorsanız yemek yedikden sonra uyku hali geliyor ve tatlı isteğiniz artıyorsa , yemek yemeği geciktirince huzursuzluk sinirlilik hali oluyorsa Yemekten 1-3 saat sonra kan glikoz seviyemiz düştüğün de Reaktif hipoglisemi  halk arasında şeker düşüklüğü olarak adlandırıyoruz .

Örneğin ; açsınız ve glisemik indeksi yüksek karbonhidratlı gıdalara (poğaça, çikolata ,hamurlu tatlı , tatlı bisküviler) , eğiliminiz var ve yediniz , kan şekeriniz açken bu gıdaları tüketince aniden bir yükselme yaşıyıcak ve ellerde titreme , terleme , aşırı acıkma hissi ve tekrar tatlı yeme isteği bu bir kısır döngü halini alıcak ve siz kilo almaya başlıcaksınız .

Reaktif hipogilisemi sonucunda tatlı isteği ve kilo artışı olucaktır.

Ailede diyabet öyküsü olan kişiler , öğün atlayan , dengesiz ve sağlıksız bir beslenme tarzı olan  ve kilolu bireylerde daha çok görülmekdedir .

Önerilen bir beslenme tedavisi ile bu tatlı atakları acıkmalar ve kilo artışının önüne geçilebir

Reaktif hipoglisemi beslenme tedavisi önerileri ;

  • Kan şekerimiz düştüğünde rafine şekerler (çay şekeri gibi ) uzak durmamız gerekir . Rafine şeker, karbonhidrat açısından çok yüksek olduğundan kan glikoz seviyemizi hızla yükseltip çok hızlı düşürebileceğinden  reaktif hipoglisemiye yol açar.
  • Açlık hissettiğimiz hipoglisemi ataklarında, bu kısır döngüyü yaşamamak için tüm şekerli yiyeceklerden kaçınılması gerekir.
  • Kan şekerimiz düştüğünde Meyve suyu yada meyveli şeker yada çay şekeri tüketmek 10-15  dk sonra kan şekerinin yine düşmesi demektir ,15 dk sonra mutlaka bir küçük kepekli tost veya bir bardak süt yada ayran yanında 2 grisini yada bir dilim ekmek 1 dilim beyaz peynir yada bir kase çorba ve bir bardak yoğurt tüketmelidir.
  • Glisemik indeksi düşük besinler seçmelidir.
  • 3 ana ve 3 ara öğüne dikkat etmelidir.
  • 3 saati geçemeyen aralarla beslenmelidir.
  • Kan şekerinde dengesizliğe yol açan rafine karbonhidratların ( çay şekeri, bal, reçel, pekmez, pasta, tatlı, kurabiye v.b) tüketiminden kaçınılmalıdır.
  • Çavdar ekmeği, bulgur, kepekli pirinç, kepekli makarna gibi posa içeriği yüksek karbonhidrat kaynakları tercih edilmelidir.
  • Posa içeriği yüksek sebze ve salata tüketimi arttırılmalıdır.
  • Tek başına meyve veya taze sıkılmış meyve suyu tüketilmemeli, yanında mutlaka protein içeren bir besin (peynir + kepek ekmeği, süt, yoğurt) bulunmalıdır.
  • Süt, yoğurt ve peynirin yarım yağlı, olanları tercih edilmelidir.
  • Kırmızı et yerine, beyaz ete (balık, hindi, tavuk) öncelik verilmelidir.
  • Kızartma, kavurma işlemleri yerine; haşlama, ızgara, buğulama ve fırında pişirme yöntemleri tercih edilmelidir.
  • Ara öğünlerde yoğurt, kepekli tost , meyveli yoğurt(taze meyve ile hazırlanmış) , meyve+badem veya fındık gibi besinler tüketilebilir.
  • Alkol kan şekerinde ani yükselme ve düşmelere yol açtığından kullanılmamalıdır.
  • Spor ve egzersiz öncesi kan şekeri düşmesi yaşanılabilir spor öncesi kepekli tost yada bir porsiyon meyve ve süt tüketilerek spora başlanmalıdır.

Diyetisyen Pınar Ergül