SAĞLIKLI BESLENME

Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin her birinin yeterli miktarda alınması ve vücutta uygun şekilde kullanılması durumuna “YETERLİ ve DENGELİ BESLENME” denir.

Yeterli ve dengeli beslenme için dört temel besin grubunda yer alan besinler her öğünde, yeterli miktarda tüketilmelidir

Besinlerin içerisinde bulunan;

  • Karbonhidrat
  • Protein
  • Yağ
  • Vitamin
  • Mineraller
  • Su

Besinler besleyici değerleri yönünden 4 grupta toplanır.

Dört yapraklı yonca modeli olarak adlandırılır  .

1 GRUP:
SÜT VE SÜT ÜRÜNLERi

Yetişkin : Günde 2 Porsiyon

Çocuk, genç, gebe, emzikli, menopoz sonrasi kadın: günde  3-4 Porsiyon

2 GRUP:
ET,YUMURTA,
KURUBAKLAGIL
Yetiskin, genç, çocuk: günde  2 Porsiyon

Gebe, emzikli : günde 3 Porsiyon

  1. GRUP:
    TAZE SEBZE ve MEYVELER
    Günde toplam 5-7 Porsiyon

Sebze 3-4 Porsiyon

Meyve 2-3 Porsiyon

  1. GRUP:
    TAHiLLAR ve TAHIL ÜRÜNLERİ
    Günde 4-6 Porsiyon

 

 

YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER ;

  • BİR GÜNDE GEREKSİNİMİNİZ OLAN BESİNLERİ ;

ÜÇ ANA (SABAH, ÖĞLE, AKŞAM)  ÜÇ ARA  ÖĞÜNDE (KUŞLUK, İKİNDİ, GECE) TÜKETİN

  • KAHVALTI EN ÖNEMLİ ÖĞÜNDÜR ATLAMAYIN
  • ARA ÖĞÜNLERDE ; Çiğ sebze meyve Yoğurt, sütlü tatlılar Sandviç, (peynir,domates, salatalık,marul vb…) Süt, ayran yada taze meyve suyu
  • GÜNDE EN AZ 2-3 SU BARDAĞI SÜT veya YOĞURT ve 1 PORSİYON PEYNİR TÜKETİN.
  • HAFTADA EN AZ 2 KEZ BALIK TÜKETİN
  • Haftada 2gun1 ADET YUMURTA TÜKETİN.
  • HAFTADA EN AZ 2 KEZ KURUBAKLAGİL (Kuru fasulye, nohut, mercimek vb. ) TÜKETİN
  • GÜNDE EN AZ 5 PORSİYON SEBZE 2 POR. MEYVE 3 POR. TÜKETİN
  • GÜNDE 8-12 BARDAK SU İÇİN
  • TUZ TÜKETİMİZİ KISITLAYIN
  • FİZİKSEL AKTİVİTENİZİ ARTIRIN.

Diyetisyen Pınar Ergül