SAĞLIKLI ZAYIFLAMA VE KİLO KONTROLÜ

Aldığımız enerji verdiğimize eşit işe kilo kontrolü sağlanmış olur .

Aldığımız enerji verdiğimiz enerjiden az ise kilo kaybı sağlanır işin matematik kısmı budur , tabi bunu sağlıklı beslenerek ve spor yaparak yapmak en iyi yoludur

Ana ve ara öğün saatlerine uymak

Besin gruplarını bilmek ve bunları sofrada bulundurmak

  1. süt- Yoğurt Grubu: Süt, yoğurt, ayran, kefir, cacık
  2. Et Grubu: Kırmızı et, tavuk, balık, hindi, peynir, yumurta, kurubaklagiller
  3. Meyve- Sebze Grubu: Her türlü pişmiş veya pişmemiş sebze ve meyveler
  4. Tahıl Grubu: Ekmek, Makarna, bulgur

Porsiyon kontrolü yapmak kilo kontrolünde en önemli adımlardan birisidir .

İşte porsiyon ölçüleri;

* Et tüketmek istiyorsanız, kendi avuç içinizi ölçü olarak almalısınız.

* Tereyağı, başparmağınızın ucunu geçmemeli.

* 1 porsiyon dondurmanın ideal ölçüsü kendi yumruğunuz kadar olmalıdır.

* 1 kibrit kutusu peynir, iki parmağınızın kalınlığı kadardır.

* Yerfıstığı ezmesini, yalnızca iki başparmağınız kadar tüketin.

* Makarnayı kendi yumruğunuz kadar yiyebilirsiniz.

* Karbonhidratlı besinler daima bir yumruğunuzun boyunu geçmemeli.

* Salatalarınıza ekleyeceğiniz zeytinyağı ise 1 tatlı kaşığını geçmemeli.

* Sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi krepler ise 1 CD boyutu kadar olmalıdır.

Diyetisyen Pınar Ergül